Menu
Activiteiten

Buitengoed De Panoven

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan-steenfabriek uit 1850. De voormalige dakpan-steenfabriek is omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. Tevens kent de fabriek een unieke zigzagoven. Dit is de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Op de Panoven werd tot 1924 vier producten gebakken namelijk dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Het hoofdproduct na 1924 is de ambachtelijke baksteen die wordt gebruikt voor de particuliere huizenmarkt.

Voor dagrecreatie bent u bij Buitengoed de Panoven aan het juiste adres. De Panoven biedt verschillende activiteiten aan voor een dagje weg. De activiteit kunt u combineren met een hapje en/of een drankje in het restaurant.

Activiteiten

De activiteiten die worden aangeboden, zijn geschikt voor familiedagen, schoolkampen, een dagje uit met vrienden of als bedrijfs- of verenigingsuitje.

Archery Tag: wist u dat archery tag een combinatie is van trefbal en boogschieten? Twee teams worden verdeeld over een speciaal speelveld. Elke speler draagt een veiligheidsmasker en is uitgerust met een boog. Probeer de tegenstander te raken met een speciale pijl. De pijl heeft een ronde punt die is gemaakt van schuim. Als u de tegenstander raakt, verdiend u een punt.

Disc Golf Course: de sport lijkt op het traditionele golf. Alleen speelt u niet met een bal, maar met een frisbee. Het doel bestaat uit een stalen mand met kettingen oftewel de basket. Valt uw frisbee in de basket, dan mag u naar de volgende hole. Wie legt het parcours met de minste worpen af?

Het parcours bestaat uit 9 holes en het duurt ongeveer 1 uur. Bij de receptie kunt u een disc, tasje met plattegrond en een scorekaart huren. Tevens kunt u hier uw eerste eigen disc kopen. Tegenover de receptie ligt de discgolf winkel waar u verschillende schijven kunt aanschaffen.

Boogschieten: ga de competitiestrijd aan met uw familie, vrienden of collega’s tijdens het boogschieten. Wie weet wordt u de topschutter van de groep. Het boogschieten vindt plaats in de speciaal ingerichte schietloods en gebeurt onder begeleiding van een instructeur. Het boogschieten duurt 1 uur en is mogelijk vanaf 10 personen.

Oud Hollandse Spelen: ga terug in de tijd of maak kennis met de Oud Hollandse Spelen. U heeft keuze uit 8 verschillende spelen. De spelen kunnen zowel in het restaurant als in de groepsaccommodatie plaatsvinden.

De spellen waaruit u kunt kiezen, zijn: stokvangen, schuifbiljart, tafelbowling, balgooien, mannetjesspel, ringwerpen, bowlingbiljart en sjoelen.

Rondleiding: heeft u zich weleens afgevraagd waar uw huis van gemaakt is? Alle huizen hebben gemeen dat zij zijn gemaakt van bakstenen. De baksteen is in het eerste opzicht een doodgewoon product, maar de baksteen voorziet voor alle inwoners van Nederland van een huis en een thuis. Dit maakt de baksteen toch wel bijzonder. Ontdek tijdens de rondleiding het verhaal van klei tot baksteen. De rondleiding door de voormalige dakpan- en steenfabriek wordt verzorgd door een professionele gids. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en is vanaf 10 personen te boeken.

Maak uw eigen steen: tijdens de rondleiding kunt u ontdekken hoe men vroeger dakpannen en stenen maakten. U kunt ook uw eigen steen maken. Om uw steen te kunnen maken, dient u een schoenendoos vanaf maat 39 mee te nemen. In de schoenendoos kunt de steen eenvoudig vervoeren. Het maken van de steen duurt ongeveer 30 minuten.

Rondrit met de locomotief: op de steenfabriek reden vroeger smalspoortreinen. De treinen zorgden ervoor dat de klei vanaf de kleiput naar de pershal werd vervoerd. De oude locomotief is met hulp van vrijwilligers helemaal opgeknapt. Maak met de locomotief een ritje langs de kleiput. De rondrit met de locomotief kunt u combineren met een rondleiding door de dakpan- en steenfabriek of het maken van uw eigen steen.

Rondrit met paard en wagen: maak een rondrit met paard en wagen langs het rivierenlandschap van de Gelderse Poort. Buitengoed de Panoven werkt samen met stalhouderij en zorgboerderij Belfjor. Belfjor heeft een drietal huifwagens/huifkarren die plaats bieden aan 10, 16 en 20 personen. De wagens worden getrokken door een tweespan fjorden of een Belgisch trekpaard al dan niet met bellentuig.

Belfjor beschikt ook over een tweetal paardentrams. Beide trams bieden plaats aan 20 tot 30 personen. De paardentrams worden getrokken door een Manchester team van drie fjorden paarden.

Sagen en legenden: een meesterverteller neemt u mee langs de meanderende dijken, oude wielen, kleiputten en verdronken dorpen. Spannende sagen en legenden van de Liemers en de Gelderse Poort worden door de meesterverteller verteld. De activiteit duurt ongeveer 1 uur.

Zoek de bever: ga de natuur in met de beverroute en sporenfolder. Wie weet spot u wel een bever of een vos. Vanaf Buitengoed de Panoven gaat de route langs de oude- en nieuwe sporen richting de Breuly. Vanuit de Breuly gaat u een stukje de Rijnstrangen in.

Locatie

Buitengoed de Panoven
Panovenweg 18
6905 DW Zevenaar
0316 – 523520
info@panoven.nl
www.panoven.nl